top of page

za 14 okt

|

Huize Blokland

Cursus Permacultuur 6 - daagse Okt 2023 - Apr 2024

Permacultuur is het leren van en meebewegen met de natuur, en dit toepassen op je moestuin, natuurtuin, voedselbos of je eigen leven!

Registration is closed
See other events
Cursus Permacultuur 6 - daagse Okt 2023 - Apr 2024
Cursus Permacultuur 6 - daagse Okt 2023 - Apr 2024

Wanneer en waar?

14 okt 2023, 10:00 – 13 apr 2024, 16:00

Huize Blokland, De Hout 58, 1607 HD Hem, Netherlands

Over de cursus

Houd je van (moes)tuinieren en leer je graag van de natuur? Schrijf je dan nu in voor de derde editie van onze 6-delige cursus Permacultuur met Gerard Visser (@voedselbosje) op Huize Blokland (West-Friesland, NH). Wees er snel bij want we hebben maar 12 plekken.   

WAT IS PERMACULTUUR?  

Permacultuur is het meebewegen met en leren van de natuur in je moes-, pluk-, voedseltuin of groen balkon. Enkele basiskenmerken zijn bijvoorbeeld niet spitten, het belang van een goede bodem, veel diversiteit en mulchen (de bodem voeden en bedekken). Maar ook leren observeren, het opslaan van energie en hergebruiken van grondstoffen. Deze principes zijn toe te passen in enorme voedselbossen, je eigen (moes)tuin maar ook in een verticaal tuintje op je balkon of dakterras. En zelfs op de manier waarop jij in het leven staat.  

WAT GA IK LEREN?  

De cursus biedt interessante theorie maar vooral zullen we veel met onze vingers in de aarde wroeten en de handen uit de mouwen steken 🙌 Elke cursusdag heeft 1 of 2 thema's, zoals de 12 permacultuur principes; gezonde bodem; belang van biodiversiteit; verschil tussen permacultuur en klassiek moestuinieren, paddenstoelen en schimmels en voedselbossen. Daarnaast heeft elke les een praktijkgedeelte waar we iets gaan maken of bouwen wat je mee naar huis kunt nemen. Denk aan een wormenhotel of compostbak, paddenstoelen kweken, wildplukken, (je eigen) ontwerp(en) in de praktijk en mulchen. Een gastdocent komt alles over schimmels en paddenstoelen vertellen en we bezoeken een voedselbos.

Aan het einde van de cursus heb je uitgebreide kennis en ervaring om de permacultuur principes (in jouw moestuin) in de praktijk te brengen.

DE DOCENT  

De cursus wordt gegeven door Gerard (Gé) Visser. 15 Jaar geleden begon hij met een "klassieke moestuin", maar in de loop der jaren kwam hij op het pad van permacultuur. Hij volgde de Permaculture Design Course bij Stichting Permacultuur Onderwijs en leerde van Maranke Spoor hoe je meer met de natuur mee kon werken en je een voedselsysteem bouwt dat zichzelf steeds sterker en veerkrachtiger maakt, zonder het toevoegen van mest en gif. Langzaam veranderde zijn klassieke moestuintje in een groen lusthof voor mens en dier en nam zijn oogst alleen maar toe. Verder volgde hij de opleiding Voedselbossen bij Jelle Fekkes van Landscape Foodscape in Haarlem, werd lid van de kerngroep van Voedselbos Houtrak bij Spaarnwoude en liep stage bij Chantal van Genderen in Voedselbos ‘de Nieuwe Erven’ in Brummen. Daarnaast heeft hij meerdere permacultuurprojecten en -tuinen ontworpen en opgezet.   

WAAR EN WANNEER?   

De 6 lessen zijn op de volgende zaterdagen van 10:00 - 16:00 op Huize Blokland. 

 

Les 1: 14-10-2023 

Les 2: 25-11-2023             

Les 3: 16-12-2023 

Les 4: 10-02-2024 

Les 5: 09-03-2024 

Les 6: 13-04-2024  

Huize Blokland is een gezellige boerderij, gelegen in het dorpje Hem, tussen Hoorn en Enkhuizen (De Hout 58, Hem). De (theorie)lessen worden gegeven in onze cursusruimte en het praktijkgedeelte buiten op het erf van de boerderij, in de schuren, de moestuin en de hoogstamboomgaard.   

Woon je ver(der) weg? Overnachten op de boerderij is ook mogelijk! We hebben kampeerplekken om je tent of caravan/camper neer te zetten en een gemeenschappelijke badkamer.    

PRIJZEN   

Early Bird korting: €490 

Inschrijven en betalen t/m 23 sept 

Cancellen voor 23 sept: refund van 350 euro 

Cancellen na 23 sept: geen refund   

Gewone prijs: €550 Inschrijven en betalen t/m 13 okt 

Cancellen voor 1 okt: refund van 550 euro 

Cancellen na 1 okt: refund van 400 

Cancellen na 9 okt: geen refund

Buddy prijs (voor 2p): €900 Inschrijven en betalen t/m 13 okt

Cancellen voor 1 okt: refund van 900 euro

Cancellen na 1 okt: refund van 700

Cancellen na 9 okt: geen refund

Deze prijs is inclusief materialen, 6 lesdagen van 6 uur, koffie en thee en zelfgebakken lekkers. Voor de lunch vragen we iedereen iets lekkers mee te nemen om samen van te eten.   

VERDER  

Na inschrijving sturen we je binnen een dag een email met betaalgegevens. Je inschrijving is pas compleet als de betaling is voldaan. Als je geen email ontvangt, neem dan contact op via info@huizeblokland.nl!   

Minimale leeftijd voor deelname is 15 jaar  Indien er minder dan 8 aanmeldingen zijn zullen wij de cursus helaas cancellen. Je krijgt dan automatisch toegang tot een volgende cursus of je we storten het volledige bedrag terug.

We hopen je te zien op de eerste cursusdag op Huize Blokland!

Share this event

bottom of page