top of page

di 01 okt

|

Huize Blokland

Cursus Permacultuur 6 - daagse najaar 2024 tot voorjaar 2025

Permacultuur is het leren van en meebewegen met de natuur, en dit toepassen op je moestuin, natuurtuin, voedselbos of je eigen leven!

Cursus Permacultuur 6 - daagse najaar 2024 tot voorjaar 2025
Cursus Permacultuur 6 - daagse najaar 2024 tot voorjaar 2025

Wanneer en waar?

01 okt 2024, 10:00

Huize Blokland, De Hout 58, 1607 HD Hem, Netherlands

Over de cursus

Houd je van (moes)tuinieren en leer je graag van de natuur? Schrijf je dan nu in voor de derde editie van onze 6-delige cursus Permacultuur met Gerard Visser (@voedselbosje) op Huize Blokland (West-Friesland, NH). Wees er snel bij want we hebben maar 12 plekken.   

WAT IS PERMACULTUUR?  

Permacultuur is het meebewegen met en leren van de natuur in je moes-, pluk-, voedseltuin of groen balkon. Enkele basiskenmerken zijn bijvoorbeeld niet spitten, het belang van een goede bodem, veel diversiteit en mulchen (de bodem voeden en bedekken). Maar ook leren observeren, het opslaan van energie en hergebruiken van grondstoffen. Deze principes zijn toe te passen in enorme voedselbossen, je eigen (moes)tuin maar ook in een verticaal tuintje op je balkon of dakterras. En zelfs op de manier waarop jij in het leven staat.  

WAT GA IK LEREN?  

De cursus biedt interessante theorie maar vooral zullen we veel met onze vingers in de aarde wroeten en de handen uit de mouwen steken 🙌 Elke cursusdag heeft 1 of 2 thema's, zoals de 12 permacultuur principes; gezonde bodem; belang van biodiversiteit; verschil tussen permacultuur en klassiek moestuinieren, paddenstoelen en schimmels en voedselbossen. Daarnaast heeft elke les een praktijkgedeelte waar we iets gaan maken of bouwen wat je mee naar huis kunt nemen. Denk aan een wormenhotel of compostbak, paddenstoelen kweken, wildplukken, (je eigen) ontwerp(en) in de praktijk en mulchen. Een gastdocent komt alles over schimmels en paddenstoelen vertellen en we bezoeken een voedselbos.

Aan het einde van de cursus heb je uitgebreide kennis en ervaring om de permacultuur principes (in jouw moestuin) in de praktijk te brengen.

DE DOCENT  

De cursus wordt gegeven door Gerard (Gé) Visser. 15 Jaar geleden begon hij met een "klassieke moestuin", maar in de loop der jaren kwam hij op het pad van permacultuur. Hij volgde de Permaculture Design Course bij Stichting Permacultuur Onderwijs en leerde van Maranke Spoor hoe je meer met de natuur mee kon werken en je een voedselsysteem bouwt dat zichzelf steeds sterker en veerkrachtiger maakt, zonder het toevoegen van mest en gif. Langzaam veranderde zijn klassieke moestuintje in een groen lusthof voor mens en dier en nam zijn oogst alleen maar toe. Verder volgde hij de opleiding Voedselbossen bij Jelle Fekkes van Landscape Foodscape in Haarlem, werd lid van de kerngroep van Voedselbos Houtrak bij Spaarnwoude en liep stage bij Chantal van Genderen in Voedselbos ‘de Nieuwe Erven’ in Brummen. Daarnaast heeft hij meerdere permacultuurprojecten en -tuinen ontworpen en opgezet.   

WAAR EN WANNEER?   

De 6 lessen zijn op zes zaterdagen van 10:00 - 16:00 op Huize Blokland. 

De data en prijzen worden zsm bekend gemaakt!

Huize Blokland is een gezellige boerderij, gelegen in het dorpje Hem, tussen Hoorn en Enkhuizen (De Hout 58, Hem). De (theorie)lessen worden gegeven in onze cursusruimte en het praktijkgedeelte buiten op het erf van de boerderij, in de schuren, de moestuin en de hoogstamboomgaard.   

Woon je ver(der) weg? Overnachten op de boerderij is ook mogelijk! We hebben kampeerplekken om je tent of caravan/camper neer te zetten en een gemeenschappelijke badkamer.    

Share this event

bottom of page